Extra tool om realtime drainwater op infectieus virus te kunnen monitoren. Virussensor werkt in het lab, op naar eerste test in de praktijk
Details
Microbiologische waterkwaliteit
Artikelen
“Het onderzoek naar een virussensor voor de tuinbouw is volop gaande. Voordat het prototype het lab kan verlaten, moet de virussensor nog technisch worden verbeterd op gevoeligheid, onderscheidend vermogen en regenereerbaarheid. “Als aan die drie voorwaarden wordt voldaan kan hopelijk nog dit jaar een eerste praktijkproef plaatsvinden”, zegt Adriaan Vermunt, onderzoeker bij de Stichting Control in Food & Flowers.
Het PPS-project dat in het leven is geroepen om een virussensor voor de tuinbouw te ontwikkelen biedt in potentie mogelijkheden om virusdeeltjes in drain- of spoelwater realtime op te sporen. En als het ‘levend’ blijkt te zijn een alarmbel af te doen gaan, zodat de teler tijdig maatregelen kan treffen. Zover is het echter nog niet, al zit er wel schot in de zaak.
In een eerder project is een sensor ontwikkeld die op het lab virus herkent en ook onderscheid maakt tussen infectieus (‘levend’) en niet-infectieus (‘dood’) virus. Vermunt: “Dan praten we over komkommerbontvirus (CGMMV) en plantago asiatica mozaïekvirus (PlAMV), dat bij lelies schade veroorzaakt. Beide virussen worden overgedragen via water. Bij komkommer praten we natuurlijk over drainwater, dat in de praktijk wordt gerecirculeerd. De leliebollen worden gespoeld en gedompeld in water, dat ook wordt hergebruikt. Daar zit bij de bollen een risico op virusverspreiding in.””
(Citaat: Bentvelsen, M. – Extra tool om realtime drainwater op infectieus virus te kunnen monitoren. Virussensor werkt in het lab, op naar eerste test in de praktijk – Onder Glas (2025)10 april)