Vakblad artikel

Een nieuw perspectief op hydroinformatica

Artikelen

“De drinkwatersector staat voor complexe uitdagingen. Het is daarom tijd voor een nieuw perspectief op hydroinformatica, waarin, afhankelijk van het doel en de toepassing, de data, de modellen of het risico als uitgangspunt worden genomen.
De afgelopen tien jaar is de ICT-wereld veranderd. Eerst draaide alles om applicaties (application centricity), maar nu staan data centraal (data centricity) [1], [2]. Dit betekent dat data als het belangrijkste worden gezien, en dat de processen die de data gebruiken gemakkelijk kunnen worden aangepast of vervangen. Oude programma’s kunnen worden vervangen door nieuwe, maar de data blijven hetzelfde en worden steeds verder aangevuld. Deze verandering komt door de enorme toename van de hoeveelheid data uit bronnen, zoals sensoren (denk aan satellieten en drones) en camera’s, en ons gebruik van digitale media.
Ook kunstmatige intelligentie (AI) volgt deze trend. Bij AI gaat het nu meer om de kwaliteit en betrouwbaarheid van data, dan alleen maar om het verbeteren van modellen [3]. In dit artikel wordt besproken hoe deze ontwikkeling ook te zien is in de hydroinformatica en wat de voordelen daarvan zijn.”

(Citaat: van Thienen, P., Vertommen, I., Savic, D.A. – Een nieuw perspectief op hydroinformatica – H2O-Online (2024)13 augustus)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?