Publieksmedia

Interview P.W.J.J. van der Wielen - Wat voor bacteriën krioelen in mijn buitenbad?

Artikelen

“Een lezer wil een ijsbad in zijn tuintje, mailt hij. “Om me iedere dag in onder te dompelen als ik wakker word.” Hij is geen zuivere volgeling van ‘iceman’ Wim Hof, de goeroe die badderen tussen ijsklontjes voorstaat: twintig graden is de lezer koud genoeg. Hij wil vooral niet te veel water verbruiken, schrijft hij. Hoeveel dagen achtereen kan hij buiten in bad zonder het water te verversen?, is zijn vraag.
Dat is afhankelijk van allerlei factoren, vertelt Paul van der Wielen, onderzoeker microbiologie bij KWR Watercycle Research Institute. “Het ligt eraan waarmee de lezer zijn buitenbad vult.”
In water uit de sloot zitten binnen een paar uur vervelende bacteriën, legt hij uit. Met regenwater is het risico ook groter. Van der Wielen adviseert drinkwater. “Daar zitten weinig voedingsstoffen voor bacteriën in. Maar het is niet zo dat je een bad met drinkwater weken kunt laten staan, er kunnen namelijk ook ziekteverwekkende organismen ingroeien. Mijn advies is: verschoon het minstens eens per week, bij warm weer eens in de paar dagen.””

(Citaat: Oosterom, R. – Interview P.W.J.J. van der Wielen – Wat voor bacteriën krioelen in mijn buitenbad? – www.trouw.nl (2017)26 mei – Website 6 december 2017)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?