Conditiebepaling asbestcement waterleidingen - wanddikte, belastingen
Details
Waterinfrastructuur
Rapporten
Goed onderhoud van het waterleidingnet is een voorwaarde om drinkwater van hoge kwaliteit te kunnen leveren. Beslissingen om leidingen te saneren moeten in het belang van de klant tijdig worden genomen. Te vroege sanering leidt echter tot aanzienlijk kapitaalverlies. Door de conditie van het leidingnet te meten is het mogelijk om vervangingsinvesteringen pas plaats te laten vinden op het moment dat die conditie niet meer aan de gestelde veiligheidseisen voldoet.
Het leidingnet in Nederland bestaat anno 2003 voor circa 35% uit asbestcement (AC) leidingen. In de afgelopen jaren is het aantal breuken in AC-leidingen toegenomen door aantasting van het asbestcement. Bij elk van deze breuken staat het waterleidingbedrijf voor de vraag of de leiding vervangen of gerepareerd dient te worden. Om een goede beslissing te kunnen nemen is het nodig om meer informatie over de conditie van de AC- leiding te hebben. In het Bedrijfstakonderzoek (BTO) zijn in de periode 1997 –
2003 methoden ontwikkeld om de conditie van AC-leidingen vast te kunnen stellen. In de praktijk worden deze conditiebepalingsmethoden al op grote schaal toegepast.
Dit rapport geeft een overzicht van de ervaringen in de afgelopen jaren met de conditiebepalingsmethoden voor AC. Hoofdstuk 2 geeft een overzicht van de omvang van het AC-leidingbestand en de kwaliteitseisen voor de toegepaste AC-leidingen, hoofdstuk 3 gaat in op de uitloging van AC- leidingen. Hoofdstuk 4 beschrijft de conditiebepalingsmethoden en hoofdstuk 5 geeft informatie over de representativiteit van de meetgegevens. Hoofdstuk 6 gaat in op de relaties tussen de mate van uitloging en omgevingsfactoren. Hoofdstuk 7 geeft een methode voor het vertalen van de uitkomsten van de conditiebepalingsmethoden naar de resterende veiligheid van AC-leidingen. Hoofdstuk 8 ten slotte geeft de conclusies en aanbevelingen.