Van nat 2024 naar kurkdroge lente: natuur heeft last van 'whiplash' in de bodem
Details
Ecohydrologie
Artikelen
“Na twee zeer natte jaren begint de lente van 2025 juist met recorddroogte. Zulke wisselingen tussen zeer nat en zeer droog komen door klimaatverandering steeds vaker voor. In de natuur begint de droogte al voor problemen te zorgen, zien experts.
We hebben in Nederland steeds vaker last van droogte én extreme regenval, soms kort na elkaar. Zo verliepen 2018, 2019 en 2020 zeer droog, waardoor de natuur een flinke klap kreeg. 2023 was juist recordnat, maar dat gold niet voor het hele jaar. Halverwege juli leek de zomer nog een van de droogste ooit te worden. Totdat het water aan het eind van die maand ineens weer met bakken uit de hemel kwam.”
“‘Ingewikkelde puzzel’ voor waterbeheerders
In Nederland maken de snelle veranderingen het waterbeheer steeds lastiger, zegt Ruud Bartholomeus, buitengewoon hoogleraar aan Wageningen University & Research (WUR) en onderzoeker bij KWR. Hij spreekt van een “ingewikkelde puzzel” die we de komende decennia moeten leggen.
Vaak spelen er tegenstrijdige belangen. We willen water vasthouden om later minder last te hebben van droogte, maar in het vroege voorjaar ook de waterpeilen verlagen zodat boeren hun land kunnen bewerken. Deze weken zullen steeds meer akkerbouwers hun land beregenen om zaden te laten ontkiemen. “Maar het water dat je nu onttrekt, ben je daarna weer kwijt”, zegt Bartholomeus. “Dat kan later in het seizoen doorwerken.””
(Citaten: Kraan, J. – Van nat 2024 naar kurkdroge lente: natuur heeft last van ‘whiplash’ in de bodem – www.nu.nl (2025)3 april)