Publieksmedia

Interview van Driezum, I.H., Jansen, S. - Minder stikstof in sloten door bioreactor met houtsnippers

Artikelen

“In het Brabantse Westerbeek wordt onderzocht of houtsnippers helpen om water in sloten schoner te krijgen. Dat gebeurt in een samenwerkingsverband van Deltares, KWR, RIVM en WUR. De eerste resultaten zijn positief.
„Op veel plekken komt nog te veel stikstof in het oppervlaktewater voor”, aldus de onderzoeksinstituten Deltares, KWR, RIVM en WUR in een toelichting op hun onderzoek of houtsnippers een oplossing kunnen bieden. „Landbouw is een belangrijke bron, vooral door bemesting. Daardoor spoelt bijvoorbeeld via drainagebuizen nitraat naar de sloot.”
Het mestbeleid richt zich vooral op de aanpak bij de bron, constateren de onderzoeksinstituten. ‘In aanvulling daarop zou op percelen waar nitraat makkelijk uitspoelt, het nitraat ook uit het drainwater gehaald kunnen worden.’ In Westerbeek (gemeente Land van Cuijk) wordt daarom een bioreactor met houtsnippers getest om nitraat te verwijderen uit drainagewater.”

(Citaat: Kruisselbrink, E. – Interview van Driezum, I.H., Jansen, S. – Minder stikstof in sloten door bioreactor met houtsnippers – www.stal-en-akker.nl (2024)13 maart)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?