Vakblad artikel

WaterWaarde: een onderzoek naar prijspercepties en waardebeleving van kraanwater bi huishoudelijke klanten

Artikelen

“Een studie naar de waardebeleving en prijspercepties van kraanwater laat zien dat huishoudelijke klanten water associëren met een breed scala aan zowel particuliere als maatschappelijke waarden. De studie geeft inzicht in het verband tussen deze waarden van water en de prijsperceptie van kraanwater.
De drinkwatersector staat de komende jaren voor een aantal belangrijke uitdagingen (zoals droogte en investeringen als gevolg van klimaatverandering).
Hierdoor is een kritische evaluatie van prijs- en tariefstructuren van kraanwaternoodzakelijk. Bovendien ervaren Vlaamse drinkwaterbedrijven een prijsparadox: klanten ervaren de prijs als hoog, terwijl ze vaak de werkelijke prijs niet kennen en toch bereid zijn flessenwater te kopen, waarvan de prijs per liter aanzienlijk hoger is [1]. Op basis van onderzoek naar prijspercepties bij huishoudelijke klanten in Vlaanderen, wordt er in dit artikel voor gepleit dat drinkwaterbedrijven, behalve naar de economische dimensies, ook naar de sociale dimensies van kraanwater kijken. Dit zal helpen om handelingsperspectieven te bieden aan drinkwaterbedrijven om de prijsparadox aan te pakken en om een breder kader te creëren dat de waardenbeleving erkent die schuilgaat achter kraanwater, zoals hygiëne, plezier, rust, enzovoort.”

(Citaat: Dieleman, L., Geerts, R., Vandermoere, F., Brouwer, S. – WaterWaarde: een onderzoek naar prijspercepties en waardebeleving van kraanwater bi huishoudelijke klanten – H2O-Online (2024)5 maart)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?