De impact van waterbesparing op het distributienet, een eerste analyse
Details
Waterinfrastructuur
Rapporten
Er is een toenemende drinkwatervraag door bevolkingsgroei en economische groei. Tegelijkertijd staat de beschikbaarheid van water voor de drinkwatervoorziening onder druk. Waterbedrijven proberen steeds meer om hun klanten te stimuleren om water te besparen en er wordt aangestuurd op een besparing van (gemiddeld) 125 LPPPD naar 100 LPPPD in 2035. In Koop, Brouwer, & Zeidan (2023) zijn verschillende mogelijke maatregelen uitgewerkt die kunnen helpen om deze besparing te bereiken. Hierbij is gekeken naar gedrag veranderende maatregelen, juridische maatregelen en economische maatregelen. Voor elke maatregel is berekend hoeveel deze mogelijk zou kunnen besparen op het gemiddelde Nederlandse verbruik per persoon hierbij is elke keer uitgegaan van een gunstig, gemiddeld en ongunstig scenario. In dit rapport hebben wij elke keer de waarde behorend bij het gemiddelde scenario gebruikt.
Waterbesparing heeft ook een effect op de distributie van drinkwater. Afname van het totale verbruik leidt ertoe dat de gemiddelde verblijftijd toeneemt. Wanneer ook de (dagelijkse) piekvraag daalt, leidt dat ertoe dat de drukval in het leidingnet afneemt en het zelfreinigend vermogen afneemt (Agudelo-Vera & Blokker, 2016).
Een groot deel van het kapitaal van een waterbedrijf ligt onder de grond, namelijk de leidingen. Dit leidingnet veroudert en moet stap voor stap vervangen worden. Ook kennen sommige waterbedrijven uitdagingen om de capaciteit van hun leidingnet uit te breiden door verschillende stedelijke uitbreidingen. In dit rapport wordt onderzocht welke mogelijke gevolgen een eventuele afname van het (hoofdelijk) waterverbruik heeft op deze uitbreidings- en vervangingsopgave. Om een eerste indruk te krijgen zijn hiervoor twee casussen uitgewerkt.