Vakblad artikel

Vacuümtoiletten als maatschappelijk aanvaardbaar alternatief?

Artikelen

“Dit artikel presenteert de resultaten van twee studies die aantonen dat zowel de algemene perceptie als de gebruikservaringen van bewoners met vacuümtoiletten als waterbesparend alternatief overwegend positief zijn. Het lijkt inmiddels bijna een wetmatigheid: tijdens hitte en aanhoudende droogte, wanneer drinkwaterbedrijven hun klanten oproepen tot het bewust en zuinig omgaan met drinkwater, verschijnen (online) posts en nieuwsberichten waarin de vraag wordt opgeworpen waarom individuele burgers zuinig met water zouden moeten omgaan, terwijl we nog steeds massaal onze wc’s doorspoelen met drinkwater. En of dit niet anders kan.
Maar ook buiten de zomers om, wanneer debatten over kraanwaterthema’s zich normaliter vooral in de luwte van het nieuws afspelen, is het doorspoelen van de wc met drinkwater een onderwerp waar burgers vaak aan refereren in sociaalwetenschappelijke onderzoeken op het gebied van kraanwater. Ook wanneer men hier helemaal niet naar gevraagd wordt komt in onderzoek spontaan vaak naar voren dat veel mensen deze praktijk ervaren als ‘zonde’, ‘niet meer van deze tijd’, of zelfs ‘decadent’.”

(Citaat: Brouwer, S., Salmon, S.J., van Duuren, D. – Vacuümtoiletten als maatschappelijk aanvaardbaar alternatief? – H2O-Online (2024) 24 januari)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?