Trendalert Naar een herordening voor ruimtelijke ontwikkeling in Nederland?
Details
Resilience Management & Governance
Rapporten
Met het coalitieakkoord uit 2022 is de ambitie uitgesproken om ‘Water en bodem sturend’ te laten zijn voor de toekomstige inrichting van het land. Deze roep om een sturende functie van water en bodem in de ruimtelijke ordening is niet nieuw, maar het belang ervan en de urgentie om een ‘watertransitie’ vorm te geven is merkbaar in de maatschappij.
Er zijn signalen dat deze ambitie breed wordt opgepakt. Vanuit verschillende beleidsdomeinen is er aandacht voor water en bodem, maar het blijft de vraag of nationale politieke prioriteit voldoende is voor een omslag naar een nieuwe uitvoeringspraktijk. Het ruimtelijk beleid voor het komende decennia wordt zo veel mogelijk in samenspraak met decentrale overheden – m.n. provincie – vormgegeven. Uiteindelijk zal een nieuwe Nota Ruimte moeten zorgen voor een meer bindend en sturend kader voor de ruimtelijke planning in Nederland. Maar wat is er tegen die tijd over van het nieuwe discours ‘Water en bodem sturend’?
Zal het deze keer wel lukken om water en bodem meer voorrang te geven in ruimtelijke ontwikkeling, en waarom? En wat betekenen de huidige beleidsontwikkelingen voor de watersector?