Vakblad artikel

De sociale acceptatie van drinkwaterhergebruik: lessen uit Vlaanderen

Artikelen

“Publieke acceptatie en angst voor sociale weerstand vormen een belangrijke uitdaging bij de implementatie van waterhergebruik. De Universiteit van Antwerpen heeft in samenwerking met KWR onderzoek gedaan naar een succesverhaal van drinkwaterhergebruik door het waterbedrijf Aquaduin aan de Vlaamse kust.
Vlaanderen is een uiterst droogtegevoelige regio. Uit recente gegevens van het World Resources Institute blijkt dat BelgiĆ« een hoog risico loopt op waterschaarste, zeker in vergelijking met omliggende en andere Europese landen. In 2017 ging het zelfs zo ver dat Joke Schauvliege, de toenmalige Vlaamse minister van Omgeving, Natuur en Landbouw, een (tijdelijk) verbod op de verspilling van drinkwater uitvaardigde. Droogte en waterschaarste blijken moeilijk te bestrijden. Het aantal zoetwaterbronnen is immers beperkt en deze bronnen worden verder bedreigd door problemen als overbevolking en klimaatverandering.”

(Citaat: van den Kieboom, E., Geerts, R., et.al. – De sociale acceptatie van drinkwaterhergebruik: lessen uit Vlaanderen – H2o-Online (2023)28 juli)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?