Publieksmedia

Interview E.J.M. Blokker - Warmtenetten hebben wel degelijk invloed op temperatuur leidingwater

Artikelen

“Met het TKI ENGINE-project is de kennis vergroot over warmteoverdracht tussen bodem, drinkwater en warmtenetten. “De branche is nu aan zet om hier over na te denken” volgens hoofdonderzoeker dr. ir. Mirjam Blokker van KWR. Graag vertelt ze over het onderzoek, maar ook over de aanbevelingen die ook kunststofleidingproducenten ter harte mogen nemen.
De ondergrondse infrastructuur verandert flink door de energie- en warmtetransitie. Overal worden ondergrondse warmtenetwerken aangelegd; kabels en leidingen worden vervangen en er komen zwaardere leidingen bij.
Kortom, het wordt druk onder de grond en de ruimte is beperkt. Dat betekent ook dat er niet altijd grote afstand bewaard kan worden tussen warmteleidingen en drinkwaterleidingen om temperatuuroverdracht te voorkomen. Dit brengt een risico met zich mee want volgens de drinkwaterwet mag de temperatuur van het drinkwater aan de kraan niet boven de 25 °C zijn. De vraag was tot nu toe wel: hoe groot is de invloed van het warmtenetwerk op leidingen precies? Waarmee moet de branche rekening houden?”

(Citaat: Interview E.J.M. Blokker – Warmtenetten hebben wel degelijk invloed op temperatuur leidingwater – www. bureauleiding.nl (2023)8 mei)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?