Publieksmedia

Interview N. van Bel - Waar kun je veilig zwemmen en hoe wordt dat bepaald?

Artikelen

“De provincie stelt begin volgende maand vast waar wel en niet veilig gezwommen kan worden. De officiële zwemwaterlocaties voor dit jaar worden dan vastgesteld. Vooral poep en blauwalg zorgen voor problemen in Flevoland. Op meerdere plekken gaat de kwaliteit van het zwemwater achteruit. Zo mag er bij het nieuwe Lanterstrand in Zeewolde nog niet worden gezwommen vanwege de poepbacterie E. coli. Bij het Bovenwater in Lelystad verpest de blauwalg het zwemplezier. Ook het zwemstrand Zwolse Hoek bij de Ketelbrug werd afgekeurd. En nu zijn er ook zorgen over het Beachstrand in Zeewolde.
Boosdoeners zijn poep en blauwalg. Hoe wordt bepaald of het water veilig is om in te zwemmen? En wat moet je dan onderzoeken? Nikki van Bell is microbioloog bij het onderzoeksinstituut KWR. Zij houdt zich bezig met waterkwaliteit. In de zomer wordt bij officiële zwemlocaties elke twee weken op een vaste plek een watermonster genomen. Dat monster wordt onderzocht op blauwalg en E. coli.”

(Citaat: Interview N. van Bel – Waar kun je veilig zwemmen en hoe wordt dat bepaald? – www.omroepflevoland.nl (2023)17 april)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?