Interview M.L. de Baat - Tientallen verboden bestrijdingsmiddelen in Drentse wateren
Details
Chemische waterkwaliteit
Artikelen
“Stoffen als dicofol, broompropylaat en simazine zeggen u waarschijnlijk weinig. Toch worden ze nog geregeld in de Drentse wateren gevonden. Dat is opvallend, want stuk voor stuk zijn het zeer giftige stoffen, afkomstig uit bestrijdingsmiddelen die al meer dan twintig jaar verboden zijn. En het zijn niet de enige drie middelen. De plassen, meren en rivieren in Drenthe en Overijssel bevatten resten van tientallen bestrijdingsmiddelen die al jaren zijn verboden, zo blijkt uit gezamenlijk dataonderzoek van RTV Drenthe en RTV Oost. De omroepen namen de openbare meetresultaten van de waterschappen onder de loep, over de periode van 2016 tot en met 2020.
Drenthe boert behoorlijk Drenthe is een van de grootste landbouwprovincies van Nederland. Zo’n 70 procent van ons landoppervlak heeft een agrarische bestemming. “Dus het feit dat er bestrijdingsmiddelen worden gebruikt en in het water zitten, dat is niet verrassend”, begint wateronderzoeker Milo de Baat.
Door de stroom van de regen sijpelen bestrijdingsmiddelen van gewassen en tuinen naar ons oppervlaktewater, legt De Baat uit. Voor onderzoeksinstituut KWR Water onderzoekt hij vervolgens wat de effecten van die stoffen op het waterleven zijn. En daar kan het wel problematisch worden, zo vertelt hij.”
(Citaat: Koster, B. – Interview M.L. de Baat – Tientallen verboden bestrijdingsmiddelen in Drentse wateren – www.rtvdrenthe.nl (2022)13 oktober)