Publieksmedia

Tegenvallende proefboring betekent einde voor Eneco's hogetemperatuuropslag in Nesselande

Artikelen

“Energiebedrijf Eneco bouwt geen hogetemperatuuropslag in de Rotterdamse wijk Nesselande. Dat is de tegenvallende uitkomst van de proefboring in het project WarmingUp, waarin een consortium drie verschillende locaties voor hogetemperatuuropslagen onderzoekt. Eneco gelooft nog steeds in de techniek.
Hogetemperatuuropslagen, of underground thermal energy storage (Utes), zijn ook wel omschreven als “ondergrondse thermosfles”. Het is een nieuwe techniek, waar op verschillende plekken mee wordt geëxperimenteerd. Het bekendste voorbeeld is het Heatstore-project in het glastuinbouwgebied Middenmeer, waar de warmte uit een geothermiebron in de zomer wordt opgeslagen, zodat die in de winter kan worden gebruikt. Dergelijke seizoensopslag zorgt ervoor dat er zo min mogelijk warmte verloren gaat, en dat een warmtebron zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.
In Nesselande wilde Eneco industriële restwarmte en warmte uit geothermische bronnen opslaan, om later aan het warmtenet in Rotterdam te kunnen leveren. Dat moest gebeuren in een zandlaag die tussen twee kleilagen ingeklemd ligt, op ongeveer 150 meter diepte. De proefboring zelf zou 350 meter diep zijn.”

(Citaat: Zwamborn, M.H.- Tegenvallende proefboring betekent einde voor Eneco’s hogetemperatuuropslag in Nesselande – Energeia (2022)16 december)
Lees het volledige artikel: https://energeia.nl/energeia-artikel/40104604/tegenvallende-proefboring-betekent-einde-voor-eneco-s-hogetemperatuuropslag-in-nesselande

Heeft u een vraag over deze publicatie?