Publieksmedia

Interview J. Langeveld - KWR project in het nieuws - Virusverspreiding op wijkniveau meetbaar in rioolwater

Artikelen

“Het regelmatig nemen van watermonsters in het riool is een handige manier om de verspreiding van een virus onder de bevolking te volgen, zelfs tot op wijkniveau. Dat blijkt uit grootschalig onderzoek in Rotterdam-Rijnmond naar SARS-CoV-2 door onder meer de lokale GGD en KWR Water Research Institute.
Tijdens de pieken van de coronapandemie was het van groot belang dat mensen zich lieten testen bij de GGD in de buurt. Op die manier hielden de autoriteiten in de gaten hoe het ging met het verloop van het virus en konden ze (hopelijk) op tijd passende maatregelen nemen. Alleen liet lang niet iedereen die zich niet lekker voelde, zich testen bij de GGD (sterker nog, dat doet momenteel bijna niemand meer). Daarom pakte het RIVM het in najaar 2020 heel anders aan. Het zette een netwerk aan meetpunten op voor zogeheten rioolwatersurveillance: het meten van het virus in rioolwater.”

(Citaat: Interview J. Langeveld – KWR project in het nieuws – Virusverspreiding op wijkniveau meetbaar in rioolwater – www.deingenieur.nl (2022)23 december)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?