Publieksmedia

Interview A.H. van Loon - Grondwater steeds dieper en met steeds meer stoffen vervuild

Artikelen

“Waterzuiveraars lopen tegen steeds meer verontreinigingen aan. Die beperken zich niet alleen tot het oppervlaktewater, maar dringen inmiddels door tot de bron die we tot nu toe als veilig beschouwde: het grondwater. Spraakmakers loopt mee met Arnaut van Loon van kennisinstituut KWR.
“Het grondwater komt uit die heuvelrug hier omhoog”, zegt Van Loon te midden van een natuurgebied bij Bussum. “Hier kun je dat nog een beetje beleven. Dat grondwater is onzichtbaar. Dus het is altijd zoeken naar waar? Waar zie je nou grondwater? Nou, hier heb je een gebied waar je dat kunt zien.” Het is niet zomaar meer een vanzelfsprekende bron om ons drinkwater aan te onttrekken. “De kwaliteit staat gewoon toch wel erg onder druk. We zien dat die verontreinigingen die aflopen tientallen jaar in het grondwater terecht zijn gekomen, steeds dieper komen. We meten ook steeds meer stoffen, dus dat grondwater blijkt toch wel wat minder schoon te zijn dan waar we al lang vanuit waren gegaan. Dus met andere woorden we worden steeds minder schoon grondwater over.””

(Citaat: Interview A.H. van Loon – Grondwater steeds dieper en met steeds meer stoffen vervuild – www.nporadio1.nl (2022)15 oktober)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?