Publieksmedia

R.P. Bartholomeus, et.al. geciteerd in artikel - Ja ook in Nederland is de kans op een drinkwatertekort groot

Artikelen

“Het is een even zorgelijke als opmerkelijke waarschuwing. Door klimaatverandering komt de drinkwatervoorziening in gevaar, zeggen de drinkwaterbedrijven. Droogte, verzilting, vervuiling en dan ook nog een groot aantal te bouwen woningen zorgen ervoor dat iets wat tot voor kort vanzelfsprekend leek, niet meer zo zeker is.”
“Ruud Bartholomeus van Wateronderzoeksinstituut KWR denkt toch dat we niet ontkomen aan prijsprikkels. ‘Alleen maar waarschuwen dat mensen vanwege de droogte minder water mogen gebruiken werkt niet. Zo lag het watergebruik bij de vorige droge periodes niet lager.’ Bartholomeus maakt de vergelijking met de energiecrisis. ‘Door de hoge gasprijzen zien we wel dat het gebruik terugloopt. Een prijsprikkel kan dus werken. Om toch iedereen van voldoende betaalbaar drinkwater te voorzien kan je denken aan een plafond. Als mensen daarover heengaan en bijvoorbeeld hun zwembad met drinkwater willen vullen, betalen ze meer.’”

(Citaten: Teunissen, M. – R.P. Bartholomeus, et.al. geciteerd in artikel – Ja ook in Nederland is de kans op een drinkwatertekort groot – www.lokaalbestuur.nl (2022)23 oktober)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?