Publieksmedia

Interview S. Brouwer en A. Wessink - Watertekort wordt niet opgelost met tips

Artikelen

“Minister Mark Harbers (In- frastructuur en Waterstaat) riep woensdag op zuinig aan te doen m et water. Toch blijkt uit onderzoek dat veel Nederlanders daar geen ge-
hoor aan geven. Hoe kan ons gedrag toch veranderen?
Uit het onderzoek van Hart van Nederland bleek woensdag dat 48 procent van de bevolking, ondanks het tekort, niet van plan is om minder water te verbruiken. Dr. Stijn Brouwer, onderzoeker bij wateronderzoeksinstituut KWR, nuanceert de cijfers van het nieuwsmedium. „Uit ons onderzoek blijkt dat 69 procent van de Nederlanders juist welwillend staat tegenover waterbesparing. Daarnaast stijgt het aantal Nederlanders dat de intentie heeft om zuinig aan te doen met water.””

De echte uitdaging ligt volgens Brouwer dan ook bij een ander probleem: hoe zet je de intentie van mensen om in gedrag? Brouwer: „Een groot deel van onze keuzes maken we gedachteloos. Veel gedrag zit ingeslepen in onze routine. Die gewoontes veranderen we niet zomaar.”

(Citaat: van der Stelt, A. – Interview S. Brouwer en A. Wessink – Watertekort wordt niet opgelost met tips – Reformatorisch dagblad 52(2022)106, 5 augustus, p.24)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?