Vakblad artikel

Interview G.J. Medema en B.W. Raterman - KWR rioolwatermonitoring coronavirus wordt nog relevanter

Artikelen

“Europa krijgt nog voor de herfst te maken met een nieuwe golf van coronabesmettingen. Dat zegt het Europese centrum voor ziektepreventie en -bestrijding ECDC. Reden is de verspreiding van nieuwe ‘zorgwekkende’ subvarianten van het omikronvirus. De vraag is of Nederland er klaar voor is om adequaat te reageren op een nieuwe besmettingsgolf. Rioolwatersurveillance is altijd al effectief geweest, maar wordt nu nog relevanter, stelt KWR in een persverklaring. Het onderzoeksinstituut is er in geslaagd om met GIS-technologie meer inzichten te geven in viruscirculatie.
In de Tweede Kamer kregen maandag deskundigen in een hoorzitting de gelegenheid om in te gaan op de vraag of Nederland voorbereid is op een nieuwe besmettingsgolf. Er werden twijfels geuit. De Belgische viroloog Marc van Ranst waarschuwde: “Wij hebben onze interesse in het virus verloren, maar corona is nog even geïnteresseerd in ons als hiervoor, dat is gevaarlijk.”
Ook KWR wijst erop dat de pandemie niet ten einde is, ook al zijn de meeste coronamaatregelen afgeschaald. Voor toekomstige uitbraken wordt monitoring van rioolwater daarom belangrijker, aldus het instituut. “Doordat steeds minder mensen naar de teststraat gaan, raken we het zicht op het virus kwijt”, zegt Bernard Raterman, specialist geografisch informatiesysteem (GIS), bij KWR. “Rioolwatersurveillance kan het virus wel blijven volgen en vroegtijdig waarschuwen als het weer oplaait.”

(Citaat: Interview G.J. Medema en B.W. Raterman – KWR rioolwatermonitoring coronavirus wordt nog relevanter – H2O-Online (2022)17 mei)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?