Publieksmedia

Alarmbellen rinkelen al vroeg door de droogte

Artikelen

“NIEUWS DROOGTE
Alarmbellen rinkelen al vroeg door de droogte
4 Mei 2022 – Jesse Torringa
Het huidige neerslagtekort is een van de hoogste ooit gemeten, zo vroeg in het voorjaar. Met reeds beregeningsverboden tot gevolg. Het heeft echter niet alleen met het uitblijven van neerslag te maken, het lijkt een terugkerend probleem te worden.
Het voorjaarswerk is nog niet eens afgerond of we hikken al tegen een enorm neerslagtekort aan. Hoewel gewassen als aardappelen en de wintergranen nog weinig hinder ondervinden van de droogte, zijn er wel degelijk zorgen bij telers als zij de weersverwachting onder ogen zien. Dit tekort is niet zomaar aangevuld, zeker niet als je beseft dat de zomer nog moet komen waarin het neerslagtekort vrijwel altijd toeneemt.
Evenredig met 1976 Dit voorjaar is in lijn met de vijf droogste jaren sinds het begin van de metingen van 1906 en loopt gelijk met het droogte recordjaar van 1976. Het landelijke gemiddelde neerslagtekort ligt al op 60 millimeter en met de weersverwachting van de komende 14 dagen loopt dit tekort op tot circa 100 millimeter. Dat geeft de droogtemonitor van het KNMI duidelijk weer.”

Toringa, J., Barholomeus, R. – Alarmbellen rinkelen al vroeg door de droogte – Boerenbussiness.nl (4 mei 2022)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?