Publieksmedia

Interview T. van Leerdam - Non-target screening: de kunst van alles

Artikelen

“De mens maakt meer en meer chemische verbindingen en steeds meer daarvan komen in het milieu terecht. Daarom heb je efficiënte benaderingen nodig om die in watersamples te kunnen opsporen. KWR Water Research Institute kijkt daarom met state-of-the-art high-resolution mass spectrometry (HRMS) naar zoveel mogelijk stoffen tegelijk.
Waterveiligheid en -kwaliteit zijn van essentieel belang voor het voortbestaan van alle leven op aarde. Om die veiligheid te waarborgen, moet je weten wat er in het water zit. Vroeger was dat makkelijker te achterhalen dan tegenwoordig, omdat de diversiteit van stoffen in het water ontzettend is toegenomen. ‘De Chemical Abstracts Service publiceerde in april 2021 dat de tweehonderdvijftigmiljoenste unieke chemische stof is geregistreerd’, vertelt Ton van Leerdam, onderzoeker en projectmanager bij KWR Water. ‘Dat is ongekend veel. In de EU staan in het kader van REACH meer dan twintigduizend stoffen geregistreerd. Die kunnen allemaal potentieel in het milieu terechtkomen en dus ook in onze drinkwaterbronnen. Dat maakt monitoring zo belangrijk.’”

(Citaat: Linzel, D. – Interview T. van Leerdam – Non-target screening, de kunst van alles – www.sciencelink.net (2022)3 februari)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?