Publieksmedia

Interview R.P. Bartholomeus - Omringd door water, maar toch heerst er droogte: kunnen we water hergebruiken?

Artikelen

“We zijn omringd door zout water, en het zoete wordt steeds schaarser. Door klimaatverandering worden de weersomstandigheden steeds grilliger, hebben we neerslagoverschotten en langere periodes van droogte, waardoor het grondwater onder druk staat. Dat maakt dat de mens creatief moet nadenken: hoe kunnen we water uit de industrie hergebruiken in de landbouw?
Wat is het probleem? Nederland is dan wel hét waterland, maar het zoete water begint ook hier steeds schaarser te worden. De afgelopen zomers kenmerkten zich door langdurig droge periodes, waardoor landbouwopbrengsten ook meteen ‘opdroogden’. En als het waterbeheer niet verandert, zullen watertekorten door het grillige klimaat verder toenemen. Het gevolg: lage grondwaterstanden, droogstaande beken en vennen en droogteschade tot in de miljoenen euro’s. En dat is gek, want in principe hebben we genoeg water in Nederland, ziet Ruud Bartholomeus, Chief Science Officer en hoofdonderzoeker Ecohydrologie bij wateronderzoeksinstituut KWR.”

(Citaat: de Weert, R. – Interview R.P. Bartholomeus – Omringd door water, maar toch heerst er droogte: kunnen we water hergebruiken? – www.change.inc (2022)3 januari)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?