Vakblad artikel

Interview M.H. Zwamborn - KWR zet waterervaring in om warmtecentrale te verduurzamen

Artikelen

Via een ‘digital twin’ van de toekomstige warmtecentrale in Groningen, gaat onderzoeksinstituut KWR de processen van de warmtecentrale onderzoeken en optimaliseren. KWR bouwt bij het ontwikkelen van deze computersimulatie voort op de ervaringen met dynamische modellen en digitale tweelingen die in het de watersector heeft opgedaan.
Marette Zwamborn is senior onderzoeker bij KWR en teamleider energie en circulaire systemen. Dit team richt zich op integrale systeemoplossingen voor een circulaire economie met hernieuwbare energie. “Daarbij proberen we om de transitie naar circulair en duurzaam niet als een serie geïsoleerde stappen te zien, maar juist oplossingen te ontwikkelen waarin koppelingen tussen verschillende stappen worden aangebracht. Dit project in Groningen brengt onze onderzoekslijnen rond warmteopslag, digitalisatie en duurzame systeemoplossingen samen”
KWR maakt een zogeheten ‘digital twin’, een digitale kopie van de warmtecentrale in Groningen, die momenteel in aanbouw is, en naar verwachting komend voorjaar in gebruik wordt genomen. Dat doet KWR in samenwerking met WarmteStad. WarmteStad is opgericht door de gemeente Groningen en Waterbedrijf Groningen, om te voorzien in duurzame energie.”

(Citaat: Interview M.H. Zwamborn – KWR zet waterervaring in om warmtecentrale te verduurzamen – H2O-Online (2021)25 oktober)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?