Publieksmedia

Interview M. Kwee, A. Moerman - Transitievisie warmte: zorgplicht van gemeenten voor drinkwater

Artikelen

“Alle Nederlandse gemeenten stellen een Transitievisie warmte op. Hierbij is aandacht voor drinkwater cruciaal. Bijvoorbeeld om opwarming van waterleidingen te voorkomen. Ook kunnen gemeenten zo kosten besparen. Wie drinkwater nog niet heeft meegenomen, krijgt later nog enkele kansen om aan de zorgplicht te voldoen.
De Transitievisie warmte in het kort: Met de Transitievisie warmte laten gemeenten zien hoe zij van het aardgas afgaan. De alternatieven van aardgas zijn in vier hoofdgroepen in te delen: warmtepompen, hoge temperatuur warmtenet, lage temperatuur warmtenet en alternatief gas. De voor- en nadelen verschillen per oplossing. (De aanleg van) alternatieven voor aardgas kunnen de veiligheid van de drinkwatervoorziening in gevaar brengen. Gemeenten hebben een zorgplicht om de drinkwatervoorziening te waarborgen. Het vastleggen van de drinkwaterbelangen bespaart op langere termijn kosten en vermindert overlast. Door samenwerking kan zowel de energietransitie als de drinkwaterlevering excelleren.”

(Citaat: Interview M. Kwee, A. Moerman – Transitievisie warmte, zorgplicht van gemeenten voor drinkwater – www.drinkwaterplatform.nl (2021)19 oktober)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?