Publieksmedia

Citaten F.M. Béen en G.J. Medema - Premium: RIVM haalt extreem hoge piek rioolwatermeting uit Coronadashboard

Artikelen

“Het Nationale Coronadashboard publiceerde 31 augustus een meting van 26 augustus van rwzi Dinther in Brabant met een extreem hoge uitkomst: 169.147 virusdeeltjes per milliliter rioolwater. Het landelijke gemiddelde op alle rwzi’s is in augustus gestegen van 400 naar 541 deeltjes. Het RIVM heeft voor de extreme piek op rwzi Dinther vooralsnog geen verklaring. Daarom is de meting op 1 september van het dashboard verwijderd. De rwzi in Dinther zuivert het afvalwater uit de gemeenten Boekel, Uden, Meijerijstad en Bernheze. Volgens een woordvoerster van het RIVM is de hoge uitkomst gebaseerd op één meting. Op de dagen ervoor en erna zijn dergelijke hoge waarden niet gemeten. Ze benadrukt dat alle kwaliteitseisen voor de meting zijn gevolgd. “Voor elke meting geldt dat wij controles op RNA extractie en PCR uitvoeren. Ook doen wii duplometingen op twee targets van het virus N1 en N2. Het betekent dat wij detecteren op genen die specifiek zijn voor COVID-19.””
“KWR onderstreept het belang van frequent meten. “Er is altijd een zekere mate van variabiliteit in de analyse van afvalwater”, stelt Frederic Béen, onderzoeker in de groep Chemische waterkwaliteit en gezondheid. Daarom is het goed om wekelijks meerdere monsters te verzamelen. En niet de alleen conclusies te baseren op één monster. Er kan iets fouts zijn gegaan.””

(Citaat: Dommisse, R. – Citaten F.M. Béen en G.J. Medema – Premium, RIVM haalt extreem hoge piek rioolwatermeting uit Coronadashboard – WaterForum-Online (2021)7 september)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?