Publieksmedia

Interview K.A. van Laarhoven en R. Diemel door T.A. van der Mast en G.J. Pronk - Methodieken voor het voorspellen van storingsfrequenties

Artikelen

“In deze aflevering komt het project Beoordeling van methodieken voor het voorspellen van toekomstige storingsfrequenties aan bod. Presentatoren Tim van der Mast (KWR) en Geertje Pronk (Programmamanager BTO en onderzoeker bij KWR) bespreken de uitkomsten van het project met Roel Diemel (Senior Adviseur Assetmanagement sector Distributie bij Brabant Water) en Karel van Laarhoven (Onderzoeker Waterinfrastructuur bij KWR).
Drinkwaterbedrijven staan aan het begin van een toenemend aantal vervangingen van verouderde leidingnetten. Terwijl klanten niet teveel last mogen hebben van onderbrekingen van de beschikbaarheid van kraanwater. De meeste drinkwaterbedrijven leggen storingen vast, waardoor zij analyses kunnen doen om storingen in het verleden te verklaren. Maar waterbedrijven willen ook in de toekomst storingen kunnen voorspellen. Dan blijkt dat eigenlijk elke leiding zijn eigen faalcurve heeft, vanwege een combinatie van factoren, zoals beginkwaliteit, degradatie, omgeving, externe en interne belasting en type ondergrond. Door storingen op basis van deze kenmerken te voorspellen kan het waterbedrijf op het juiste moment de juiste leiding gaan vervangen. Het leidingnetconditiemodel Comsima speelt hierbij een belangrijke rol.”

(Citaat: Interview K.A. van Laarhoven en R. Diemel door T.A. van der Mast en G.J. Pronk – Methodieken voor het voorspellen van storingsfrequenties -BTO Podcast Waterzaken (2021)03)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?