Publieksmedia

Interview J. Mos, R.H.S. Beuken en A. Moerman - Hoe de energietransitie de watervoorziening bedreigt

Artikelen

“Nederland moet ‘van het gas af’, maar dat heeft ongewenste bijeffecten. Door warmtenetten kan de bodem opwarmen. Dat is gevaarlijk voor de watervoorziening. Coronacrisis of niet, de energietransitie wordt op volle kracht doorgezet. De heilige graal is om Nederland ‘van het gas af’ te krijgen, maar de vraag is of daarover wel voldoende is nagedacht. De vier drinkwaterbedrijven Dunea, PWN, Waternet en Evides slaan met onderzoeksinstituut KWR alarm. Zij maken zich zorgen omdat huizen die van het gas af zijn, grotendeels moeten worden verwarmd door warmtenetten. Dat zijn leidingen in de grond die warm water transporteren van een warmtebron in de buurt, zoals een biomassacentrale, restwarmte uit de industrie, diepe geothermie of warmte-koudeopslag.
Het water komt via een afleverset binnen bij huizen en bedrijven, verwarmt de centrale verwarming en zorgt voor warm kraanwater, dat binnen soms verder moet worden opgewarmd met een warmtepomp. In 2050 kan de helft van de wijken in Nederland al zo’n warmtenet hebben. Een zorgelijke ontwikkeling, want als wordt gekozen voor warmte met een hoge temperatuur, kunnen leidingen de bodem tot wel 90 graden opwarmen. Hierdoor kan de temperatuur van drinkwater in omliggende leidingen flink stijgen. Die opwarming is onwenselijk, omdat daardoor bacteriegroei kan optreden, zoals legionella.”

(Citaat: van Zonneveld, B. – Interview J. Mos, R.H.S. Beuken en A. Moerman – Hoe de energietransitie de watervoorziening bedreigt – www.ewmagazine.nl (2021)8 maart)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?