Vakblad artikel

Hoe worden nanodeeltjes verwijderd in de drinkwaterzuivering?

Artikelen

“Recent onderzoek laat zien dat nanodeeltjes (goud en zilver) voorkomen in bronnen voor drinkwater. Daarom is onderzocht hoe effectief de Nederlandse drinkwaterzuiveringen zijn voor het verwijderen van deze deeltjes. Op laboratoriumschaal is de verwijderingscapaciteit van drie veel toegepaste processen (coagulatie-flocculatie-sedimentatie (CFS), actiefkoolfiltratie en snelfiltratie (zand)) bestudeerd. CFS kan ongeveer 60% van de nano-gouddeeltjes verwijderen. Door een groot deel van het NOM (66%) vooraf te verwijderen, neemt de verwijdering toe met ongeveer 20%. Een hogere pH bleek ook gunstig. Beide filtratieprocessen (actieve kool en zand) kunnen nano-goud en nano-zilver verwijderen, maar de verwijderingsmechanismes zijn wel compleet verschillend.”

(Citaat: Bäuerlein, P.S., Siegers, W.G., Hofman-Caris, C.H.M.., et al., – Hoe worden nanodeeltjes verwijderd in de drinkwaterzuivering? – H2O-Online (2020)23 december)

H20 artikel gebaseerd op een BTO rapport.

Bertelkamp, C., Bäuerlein, P., en Siegers, W. (2018): ‘Nanodeeltjes in de drinkwaterzuivering – Meetcampagne, coagulatie-flocculatie en filtratie met actief-kool en zand’, rapport BTO 2018.021, KWR Watercycle Research Institute, Nieuwegein.

http://api.kwrwater.nl/uploads/2019/07/BTO-2018.021-Nanodeeltjes-in-de-drinkwaterzuivering-Meetcampagne-coagulatie-flocculatie-en-filtratie-met-actief-kool-en-zand.pdf

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?