Publieksmedia

Interview T.L. ter Laak - Riool brengt behalve corona ook geheimen aan het licht

Artikelen

“Het rioolwater is een vitale plek om het voorkomen van coronavirusdeeltjes te kunnen meten, maar er valt nog veel meer te putten uit ons afvalwater. Van xtc-resten tot doping of illegaal verkregen erectiepillen: het riool kent geen geheimen.
Op zoek naar coronadeeltjes Sinds februari 2020 monitort het wateronderzoeksinstituut KWR het rioolwater in Nederland op zoek naar coronadeeltjes. Uit het afvalwater worden enkele fragmenten van erfelijk materiaal gezuiverd, vermenigvuldigd en gemeten op het Covid-19 virus. Die metingen gaan behoorlijk gelijk op met de epidemiologische curve. Het aantal coronadeeltjes in ons rioolwater steeg rap nadat het virus Nederland had bereikt. Toen vanaf mei de intelligente lockdown zijn werk ging doen, daalde ook de concentratie virusfragmenten. In de eerste week van de lockdown heeft KWR het rioolwater gemeten in onder andere Amsterdam. Daar nam het gebruik van coca├»ne en xtc spectaculair af. Cannabis bleef onverminderd populair. Na een periode van enkele maanden waarin de hoeveelheid virusdeeltjes in ons rioolwater laag was, zit het aantal sinds halverwege juli weer in een stijgende lijn en zijn we zo goed als terug op het niveau van maart.”

(Citaat: van de Groep, M. – Interview T.L. ter Laak – Riool brengt behalve corona ook geheimen aan het licht – www.telegraaf.nl (2020)19 oktober)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?