Publieksmedia

KWR in het nieuws J.J. Ruijgers - Als covid-19 weer de kop opsteekt, weten rioolwateronderzoekers dat als eerste

Artikelen

“Rioleringsbuizen voeren niet alleen ons afvalwater af, maar ook virale deeltjes die verrassend veel kunnen vertellen over hoe het nu werkelijk met de epidemie gesteld is. Al in maart maakte het RIVM bekend dat RNA (erfelijk materiaal) van het coronavirus SARS-CoV-2 in Nederlands rioolwater te vinden is. Het komt daar terecht, doordat coronapatiënten het virus in hun ontlasting hebben zitten. En recent bleek uit Nederlands onderzoek dat de concentratie van RNA afkomstig van SARS-CoV-2 in een gegeven gebied toenam naarmate ook het aantal coronapatiënten in datzelfde gebied opliep.
Dat laatste is interessant. Want het laat zien dat rioolwater het verloop van de epidemie weerspiegelt. Sterker nog: het kan nieuwe uitbraken helpen onthullen. Dat blijkt bijvoorbeeld uit het feit dat Nederlandse onderzoekers op 5 maart jongstleden al viraal RNA ontdekten in rioolwater afkomstig uit Amersfoort. Op dat moment waren er nog geen coronapatiënten in de stad gemeld. Maar op 11 maart kwam daar verandering in. “Dus het afvalwater signaleerde de circulatie van het virus in Amersfoort zes dagen voor de eerste gevallen werden opgemerkt,” zo schrijven de onderzoekers, verbonden aan KWR Water Research Institute in het blad Environmental Science & Technology Letters.”

(Citaat: Kraaijvanger, C. – KWR in het nieuws J.J. Ruijgers – Als covid-19 weer de kop opsteekt, weten rioolwateronderzoekers dat als eerste – www.scientias.nl (2020)16 juni)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?