Publieksmedia

KWR in het nieuws - Rioolwater als waarschuwingssysteem voor coronabesmettingen. Veelbelovende detectiemethode, maar nog niet in gebruik

Artikelen

“De concentratie van het coronavirus in rioolwater is een indicatie voor het aantal personen met covid-19, en dus geschikt om het effect van de versoepelingen van de lockdown in de gaten te houden. Maar het is nog te vroeg om dit meetinstrument al in te zetten, zeggen experts. Het is één van de prangendste vragen waar Nederland deze dagen mee in zijn maag zit: Welke invloed hebben de versoepelingen van de lockdown op het aantal mensen dat een coronabesmetting oploopt? Omdat de ziekte een incubatietijd van gemiddeld vijf tot zes dagen heeft en het daarna vaak nog een week duurt voor eventuele klachten verergeren, zal het effect telkens pas een kleine twee weken na een nieuwe maatregel in de ziekenhuizen merkbaar zijn. Dat is lang, voor een virus dat zich exponentieel verspreidt en dus in korte tijd snel om zich heen kan grijpen. En ja, we kunnen testen of mensen besmet zijn, maar dat gebeurt momenteel op veel te kleine schaal om het naar landelijke cijfers te vertalen. Toch is er een plek waar het effect van de maatregelen wél meteen te zien is: het riool.”

(Citaat: ter Voorde, M. – KWR in het nieuws – Rioolwater als waarschuwingssysteem voor coronabesmettingen. Veelbelovende detectiemethode, maar nog niet in gebruik – www.nemokennislink.nl (2020)27 mei)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?