Vakblad artikel

KWR in het nieuws G.J. Medema - Rondrazend virus gedijt niet in water, KWR werkt aan rioolwaterscreening

Artikelen

“Het rondrazende coronavirus SARS CoV-2 gedijt niet goed in water. Water is daarom geen belangrijke route voor verspreiding. Toch trof KRW Water Research Institute in een serie van drie tests genmateriaal van het nieuwe coronavirus aan in het Nederlandse rioolwater. De vondst biedt een nieuw perspectief: rioolwaterscreening als tool om de virusverspreiding te monitoren.
In de bestrijding van de pandemie speelt water geen hoofdrol. Het water uit de kraan was, is en blijft veilig, verzekeren onderzoekers en drinkwaterbedrijven. Grondwater, waar het grootste deel van het Nederlandse drinkwater uit wordt gemaakt, is goed beschermd in de bodem tegen alle microbiologische verontreinigingen, inclusief virussen. Ook drinkwater dat bereid is uit oppervlaktewater is veilig. “Drinkwaterbedrijven die drinkwater uit oppervlaktewater bereiden, hebben allemaal meervoudige desinfectiebarrières gericht op het verwijderen van bacteriën, virussen en protozoën, die ook geborgd zijn door de Analyse Microbiologische Veiligheid Drinkwater”, schrijft microbioloog Gertjan Medema van het KWR Water Research Institute en hoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft in een column op de website van KWR.”

(Citaat: Westenbrink, B. – KWR in het nieuws G.J. Medema – Rondrazend virus gedijt niet in water, KWR werkt aan rioolwaterscreening – H2O-Online (2020)12 april)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?