Publieksmedia

KWR in het nieuw R.P. Bartholomeus - Wetenschappers slaan alarm; "Droogte is een sluipmoordenaar"

Artikelen

“Klagen over het weer is typisch Nederlands, maar nu is er reden: het is te droog, voor het derde jaar opeen. Met het actuele neerslagtekort van 40 millimeter doemt het spookbeeld op van 1976, het droogste jaar uit afgelopen decennia. Wetenschappers buigen zich over de vraag wat te doen.
Na een nat begin van dit jaar is sinds maart nauwelijks meer een drup regen gevallen, een goeie bui is nog lang niet in zicht. Die droogte leidt volgens Ruud Bartholomeus, hoofdonderzoeker hydrologie bij wateronderzoeksinstituut KWR, lokaal al tot een extreem laag grondwaterpeil. ‘Vooral de hoge zandgronden in het zuiden en oosten van het land lijden eronder’, zegt hij. Bijna overal is de bovenste grondlaag aan het uitdrogen. Tegelijk onttrekken landbouw, industrie en drinkwatervoorziening steeds meer grondwater aan het land, waardoor het tekort verder oploopt.”

(Citaat: Geelen, J.P. – KWR in het nieuw R.P. Bartholomeus – Wetenschappers slaan alarm; “Droogte is een sluipmoordenaar” – www.volkskrant.nl (2020)16 april)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?