Publieksmedia

KWR in het nieuws G.J. Medema - "Het riool geeft eerder en signaal dan dat coronapatiënten zich melden"

Artikelen

“Wateronderzoeksinstituut KWR en het RIVM analyseren het rioolwater om te vast te stellen of het coronavirus zich verspreidt. Dit kan een oplossing zijn voor de huidige schaarste aan testmaterialen. Uitgebreid testen, en daarmee de mate van besmetting in kaart brengen, is belangrijk voor een geleidelijke versoepeling van de coronamaatregelen.
Ook in het riool is begin maart het virus aangetroffen. Zo ontdekte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vier dagen na de eerste besmettingen het virus in het afvalwater van Tilburg en Schiphol. Maar de metingen kunnen ook voorspellend werken: KWR ontdekte het virus in het riool van zowel Amersfoort als Terschelling, voordat de eerste patiënten zich hier hadden gemeld.
Het afvalwater functioneert daardoor als een vroegtijdig waarschuwingssysteem. ‘Het riool geeft eerder een rood signaal dan dat patiënten zich melden’, zegt Gertjan Medema, microbioloog bij KWR en deeltijdhoogleraar Water en Gezondheid aan de TU Delft. ‘Daar kun je de maatregelen op aanpassen.'”

(Citaat: Stooker, C. – KWR in het nieuws G.J. Medema – “Het riool geeft eerder en signaal dan dat coronapatiënten zich melden” – www.fd.nl (2020)15 april)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?