Publieksmedia

KWR in het nieuws G.J. Medema - Coronavirus aangetroffen in rioolwater. Mogelijk methode om nieuwe uitbraken te voorspellen

Artikelen

“Eind maart maakte het RIVM bekend dat het coronavirus (SARS-CoV-2) is aangetroffen in Nederlands rioolwater. Het virus kan voorkomen in de ontlasting van mensen die besmet zijn. Zo komt het, via het toilet, in het rioolwater terecht. Het monitoren van afvalwater kan een goede manier zijn om de verspreiding van het coronavirus te volgen. Het coronavirus verspreidt zich niet goed via het water en de huidige zuiveringstechnieken blijken voldoende om het uit het water te halen. Uit een test in Tilburg bleek dat het virus niet terug te vinden is in het gezuiverde water dat terug gaat naar het oppervlaktewater. Ook afvalwatermedewerkers, die altijd al beschermingsmaatregelen nemen, lopen geen extra risico als ze zich aan de hygiënevoorschriften houden.
Een gezondheidsrisico lijkt het virus in afvalwater dus niet. Maar door het virusgehalte in rioolwater te volgen zouden we een indicatie kunnen krijgen van het aantal virusinfecties in de bevolking van een stad, schrijft het KWR Water Research Institute dat meewerkt aan de metingen. Dit is waardevol omdat op dit moment alleen zorgmedewerkers en mensen die met ernstige klachten in het ziekenhuis belanden, getest worden. ‘Met regelmatige rioolwatermetingen zouden we aanvullende informatie over het voorkomen van virussen in de bevolking kunnen opleveren’, aldus het KWR. Ook kan het een manier zijn om een nieuwe uitbraak vroegtijdig te signaleren, bijvoorbeeld als het aantal virusinfecties in een stad komende winter weer gaat toenemen.”

(Citaat: Schenk, D. – KWR in het nieuws G.J. Medema – Coronavirus aangetroffen in rioolwater. Mogelijk methode om nieuwe uitbraken te voorspellen – www.technischweekblad.nl/nieuwsbrief (2020)7 april)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?