Publieksmedia

KWR in het nieuws G.J. Medema - Nog voor artsen het doorhebben, vertelt ons rioolwater waar het coronavirus toeslaat

Artikelen

“Op minstens acht plaatsen is het coronavirus aangetroffen in rioolwaterzuiveringsinstallaties. Bij meer riolen worden nu metingen gehouden. Kan het riool zich zo ontwikkelen tot een detectiesysteem voor besmettingen?
De hele dag bellen ze uit alle windstreken van de wereld. Iedereen wil het meetprotocol dat microbiologen van kennisinstituut voor de waterbranche KWR in Nieuwegein ontwikkelden. Ze kunnen in het rioolwater fragmentjes van coronagenen meten. Al op acht rioolwaterzuiveringsinstallaties komt het sars-cov 2-virus aan het licht.
‘We denken dat we met dit detectiesysteem in het riool de verspreiding van het coronavirus in een regio kunnen vaststellen’, zegt Gertjan Medema, microbioloog van KWR en tevens verbonden aan de Gezondheidstechniekgroep van TU Delft. ‘Dat kan deze weken al zijn waarde bewijzen, maar we denken vooral dat we komende winter via het riool kunnen volgen of het coronavirus opnieuw opduikt of nog steeds rond waart.’”

(Citaat: KWR in het nieuws G.J. Medema – Nog voor artsen het doorhebben, vertelt ons rioolwater waar het coronavirus toeslaat – www.rioolgids.nl – Nieuwsbrief (2020)6 april)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?