KWR in het nieuws P.G.G. Slaats - Een filter bij te veel lood in het water: hooguit een tijdelijke oplossing
Details
Waterinfrastructuur
Artikelen
“Wat zijn dat voor filtersystemen? Het gaat om verschillende filters – direct aan de kraan, maar ook halverwege het leidingwerk. Verder zijn er voor thuis aparte apparaten die wel wat lijken op waterkokers. Die halen lood en andere zware metalen uit het drinkwater, allerhande mineralen trouwens ook. Een voorbeeld van zo’n waterfilterkan is de Zerowater. Verhuurder Rappange stelde dit apparaat eerder dit jaar beschikbaar aan huurders in Oost zolang de loden waterleidingen in hun appartementencomplex niet waren vervangen.
Kunnen dit soort filters helpen bij loden leidingen? Dat is de vraag waarmee drinkwateronderzoeksbureau KWR op pad werd gestuurd. De conclusie die gisteren verscheen is: ja. Althans, uit Amerikaans onderzoek wordt opgemaakt dat er filters zijn die effectief lood uit het water kunnen halen. Dat is gebleken na de watercrisis in de Amerikaanse stad Flint, die vanaf 2014 jarenlang worstelde met drinkwater dat zwaar verontreinigd was door lood. Water met meer dan 150 microgram lood per liter kwam dankzij de in het tappunt of de leidingen verwerkte filtersystemen met hooguit 3 microgram lood per liter uit de kraan, en meestal nog een stuk lager. Daarmee voldeden ze ruimschoots aan de Nederlandse drinkwaternormen.”
(Citaat: van Zoelen, B. – KWR in het nieuws P.G.G. Slaats – Een filter bij te veel lood in het water, hooguit een tijdelijke oplossing – www.parool.nl (2020)24 maart)