Publieksmedia

Interview Bartholomeus, R.P. - Droogte in Nederland: wat zijn de gevolgen?

Artikelen

“Gele grasvelden en een historisch lage waterstand: Nederland werd vorig jaar opgeschrikt door een lange periode van droogte. Ook dit jaar kampen we met een neerslagtekort. Wetenschapsjournalist Hidde Middelweerd duikt deze zomerse week dieper in de droogte. Deel 3: met welke schadelijke gevolgen moeten we rekening houden? In Kaapstad telde men vorig jaar met samengeknepen billen af naar Day Zero: de dag dat er geen water meer uit de kraan zou komen. De waterreservoirs van de Zuid-Afrikaanse hoofdstad waren ongekend laag, omdat ze in de wintermaanden van de jaren ervoor onvoldoende waren aangevuld. Het toont aan hoe desastreus de gevolgen van droogte kunnen zijn.”
“‘Droogte leidt niet alleen tot watertekorten voor de mens, het heeft ook impact op vegetatie’, stelt Ruud Bartholomeus, hydroloog bij wateronderzoeksinstituut KWR. ‘Door droogte zakt grondwater weg en is er minder water beschikbaar in de wortelzone van planten. In kwelgebieden kan de grond daarnaast verzuren door de diepere grondwaterstanden, waar veel vegetatie niet tegen kan.’”

(Citaat: Middelweerd, H. – Interview Bartholomeus, R.P. – Droogte in Nederland: wat zijn de gevolgen? – www.newscientist.nl (2019)24 juli)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?