Publieksmedia

Interview Bartholomeus, R.P. - Droogte in Nederland: waar is de regen gebleven?

Artikelen

“Gele grasvelden en een historisch lage waterstand: Nederland werd vorig jaar opgeschrikt door een lange periode van droogte. Ook dit jaar kampen we met een neerslagtekort. Wetenschapsjournalist Hidde Middelweerd duikt deze zomerse week dieper in de droogte. Deel 2: hoe kan het zo droog zijn in ons normaal zo regenachtige landje?”
“Een gebrek aan regenval is de eerste stap op de route naar een droogteprobleem. Stap twee is verdamping. Dit betekent dat het vocht in de bodem langzaam maar zeker verdwijnt. Dat verdampingsproces gebeurt via vegetatie, zegt Ruud Bartholomeus van wateronderzoeksinstituut KWR. ‘Planten nemen CO2 op uit de lucht, door hun huidmondjes open te zetten. De wortels winnen tegelijkertijd water uit de grond. Een deel van dat water verdampt echter weer via de huidmondjes. Hoe snel dat gaat, hangt af van verschillende factoren. Als de temperaturen hoog zijn, gaat het verdampingsproces bijvoorbeeld sneller.’”

(Citaat: Middelweerd, H. – Interview Bartholomeus, R.P. – Droogte in Nederland: waar is de regen gebleven? – www. newscientist.nl (2019)23 juli)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?