Publieksmedia

KWR in het nieuws - KWR onderzoekt microplastics in Nederlands drinkwater

Artikelen

“Onderzoeksinstituut KWR voert voor de drinkwaterbedrijven een onderzoek uit naar de aanwezigheid van microplastics in drinkwater. De resultaten uit dit onderzoek worden in 2020 verwacht. Recent kwam een Australische studie in het nieuws, die meldde dat mensen een theelepel microplastics per week binnenkrijgen, vooral via drinkwater. KWR onderzoekt of dat in Nederland ook zo is.
KWR meldt dat er een nieuwe en meer betrouwbare onderzoeksmethode is ontwikkeld, die deeltjes met een grootte tussen 0,1 tot 0,5 mm goed kan aantonen. Daarbij worden de deeltjes gevangen op een filter en behandeld om organische deeltjes en zand te verwijderen. Daarna kan de identiteit van de deeltjes worden vastgesteld. Dit geeft volgens KWR niet alleen inzicht in de aantallen deeltjes, maar ook in soorten plastic en in groottes van de deeltjes. Dergelijke informatie kan duidelijk maken waar de plastic deeltjes vandaan komen. Uiteindelijk wordt het dan ook mogelijk om de hoeveelheid plastic deeltjes die we via water binnenkrijgen te vergelijken met de inname via bijvoorbeeld voedsel en lucht.”

(Citaat: KWR in het nieuws – KWR onderzoekt microplastics in Nederlands drinkwater – WaterForum-Online (2019)16 juli – Website 17 juli 2019)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?