Publieksmedia

Verwijdering van de gewasbeschermingsgebieden afhankelijk van de bacteriële gemeenschap

Artikelen

“De ontwikkeling van een zuiveringsstrategie voor collectief ingezameld afvalwater wordt gedaan in het project “Adsorptieve en biologische verwijdering van gewasbeschermingsmiddelen uit collectief ingezameld lozingswater van de glastuinbouw”. De strategie is gebaseerd op zowel biologische afbraak als verwijdering door middel van adsorptie.
Aanleiding De komende tijd worden forse investeringen gepleegd door ondernemers uit de tuinbouw, omdat zij tenminste 95% van de gewasbeschermingsmiddelen dienen te verwijderen uit hun lozingswater. Met name voor collectieven wordt gezocht naar een duurzame, bestendige oplossing met minimaal onderhoud en lage exploitatiekosten. Telerscollectief ‘West 10’ uit de Lier is om deze reden ook verbonden aan dit project.
Binnen de drinkwatersector wordt adsorptie al decennia succesvol toegepast om micro­verontreinigingen, waaronder gewas­beschermings­middelen, uit voorbehandeld oppervlakte­water te halen, zodat drinkwater van onberispelijke kwaliteit kan worden geleverd. Biologische zuivering wordt al lang ingezet voor de zuivering van afvalwater.”

(Citaat: KWR in het nieuws N.E. Koeman-Stein – Verwijdering van de gewasbeschermingsgebieden afhankelijk van de bacteriële gemeenschap – www.glastuinbouwwaterproof.nl (2019)22 januari)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?