Publieksmedia

Interview G.A.M. Mesman - Waarom komt er soms bruin water uit de kraan?

Artikelen

“Op 30 december viel in veel Friese waterleidingen de druk weg. Drinkwaterbedrijf Vitens meldde een technische storing bij haar productiebedrijf in Tjerkgaast, en waarschuwde de Friezen dat er bruin water uit de kraan zou kunnen komen als de druk hersteld was. Hoe kan dat, bruingekleurd water?
Volgens Vitens komt dat door ijzerdeeltjes die in het leidingnetwerk bezinken en bij snelheidsveranderingen los wervelen. Maar er blijkt meer aan de hand – daarover zo meer. Een snelheidsverandering in het leidingnet, laat Vitens weten, treedt bijvoorbeeld op bij een grote brand. Andere deskundigen wijzen op de droogte van afgelopen zomer, toen mensen massaal hun tuin gingen sproeien. Wat ook kan: het wegvallen en weer herstellen van de druk.
George Mesman van KWR Watercycle Research Institute zegt dat in het bezinksel in de leidingen veel meer zit dan alleen ijzer. Hij geeft een telefonisch speedcollege drinkwaterbereiding.”

(Citaat: aan de Brugh, M. – Interview G.A.M. Mesman – Waarom komt er soms bruin water uit de kraan? – NRC (2019)12 januari – Website 16 januari 2019)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?