Vakblad artikel

Interview C. Bertelkamp - Regenwater als bron voor drinkwater, een goed idee?

Artikelen

“Met de toenemende hevigheid van regenbuien en trends rond zelfvoorzienend wonen, rijst steeds vaker de vraag: waarom zetten we regenwater niet in als drinkwater? Maar achter deze logische gedachte gaat een aantal ingewikkelde vraagstukken schuil. We zetten de belangrijkste op een rijtje.
Regenwater drinken, is dat veilig?
Regenwater is vaak minder schoon dan veel mensen denken. Neerslag neemt namelijk allerlei verontreinigingen op uit de atmosfeer en vervoert die over afstanden tot soms wel honderden kilometers. Dan hebben we het onder andere over uitlaatgassen, metalen en zouten afkomstig uit fossiele brandstoffen, pesticiden, de bodem en de zee.
Daarnaast is de oppervlakte waarop het regenwater neerkomt vaak niet schoon. Er valt niet alleen regen op, maar bijvoorbeeld ook vogelpoep. Daarom zitten er in opgevangen regenwater allerlei microbiologische verontreinigingen. Ook neemt regenwater door de zachtheid en hoge zuurtegraad makkelijk metalen op van de dakgoot.”

(Citaat: Interview C. Bertelkamp – Regenwater als bron voor drinkwater, een goed idee – Drinkwaterplatform (2018)8 maart)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?