Vakblad artikel

Interview R.P. Bartholomeus - Industrieel restwater kan watertekorten landbouw terugdringen

Artikelen

“Industrieel restwater wordt meestal geloosd op het oppervlaktewater. Het kan echter ook gebruikt worden om de watertekorten van de landbouw aan te vullen. De afgelopen jaren vond een proef plaats bij bierbrouwerij Bavaria. Met gezuiverd restwater lukte het om de vochtvoorziening van een droog perceel duidelijk te verbeteren.
Bierbrouwerij Bavaria is gevestigd in een relatief droog gebied en onttrekt jaarlijks 2,5 miljoen kubieke meter aan het grondwater. 1,5 miljoen kubieke meter daarvan wordt weer op het oppervlaktewater geloosd, gezuiverd restwater dat snel weer uit het gebied wordt afgevoerd.
Tegelijkertijd kampen boeren in de omgeving met watertekorten. “Het was dus een prachtige gedachte van Bavaria om te willen onderzoeken hoe hun gezuiverde industriële restwater gebruikt kon worden voor boeren in de omgeving”, zegt Ruud Bartholomeus, senior onderzoeker bij KWR en de leider van dit project.”

(Citaat: Interview R.P. Bartholomeus – Industrieel restwater kan watertekorten landbouw terugdringen – H2O-Online (2018)28 november)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?