Vakblad artikel

Lisse effect, Wieringermeer effect en omgekeerd Wieringermeer effect, internationaal onderkend. Abrupte en disproportionele stijging en daling van het grondwater

Artikelen

“Het Lisse effect, Wieringermeer effect en omgekeerd Wieringermeer effect zijn de oorzaak van onverwacht snelle en grote grondwaterstandsschommelingen. Het Lisse effect is het gevolg van luchtinsluiting tussen het infiltratiefront en het freatisch vlak. Het Wieringermeer en omgekeerd Wieringermeer effect zijn het gevolg van wederzijdse conversie van de volcapillaire zone in de grondwaterzone, na respectievelijk geringe verdamping en geringe neerslaghoeveelheden. In dit artikel wordt een kort overzicht gegeven van deze verschijnselen, die als eerste in Nederland zijn ontdekt en daarna wereldwijd zijn onderkend. Deze hydrologische fenomenen kunnen leiden tot problemen bij het correct modelleren van grondwaterstanden.”

(Citaat: Dekker, L.W., Oostindie, K., Wesseling J.G. – Lisse effect, Wieringermeer effect en omgekeerd Wieringermeer effect, internationaal onderkend – Stromingen 26(2016)2, p.23-38)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?