Publieksmedia

Interview Wagenvoort, A., Ketelaars, H., A.P. van Wezel en W.P. de Voogt - De strijd om schoon drinkwater

Artikelen

“De waterbedrijven slaan alarm. Ze moeten steeds harder werken om ons drinkwater schoon te houden. Maar hoe doen ze dat eigenlijk, en wat gaat er mis? ‘Dit gaat de verkeerde kant op.’ Ze zijn met z’n achten. Ze zitten vastgeklemd aan de rand van een met water gevulde doos, verbonden aan draadjes. En als ze hun schelp sluiten, gaan bij drinkwaterbedrijf Evides alle alarmbellen af. ,,Dan gaat er iets niet goed’’, zegt Arco Wagenvoort, terwijl hij de klep van de MosselMonitor zachtjes sluit. ,,Ze zijn heel gevoelig.’’
Acht mosselen in een grijze doos spelen een hoofdrol in de bewaking van het Zuid-Hollandse leidingwater. De doos staat in Keizersveer, langs de Maas, in een stenen huisje uit de jaren zeventig, waar soms dagenlang geen mens komt. In de gang hangt een foto van het koninklijk paar aan de muur. Scheef, een laagje stof op de lijst. ,,Het oogt misschien niet als een belangrijke plek’’, glimt Wagenvoort. ,,Maar dat is het wél.’’”

(Citaat: Groenendijk, P. – Interview Wagenvoort, A., Ketelaars, H., A.P. van Wezel en W.P. de Voogt – De strijd om schoon drinkwater – AD (2017)21 oktober, p.10-11 – Website 23 oktober 2017)

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?