Publieksmedia

Interview K. Zuurbier Landbouwers kunnen goud uit de grond halen

Artikelen

“Zeeuwse landbouwers kunnen in de toekomst ‘goud’ uit de grond halen. Zoet water wordt door klimaatverandering en verzilting steeds schaarser. Maar met speciale technieken kan zoet water in de bodem worden opgeslagen, waardoor het bij droogte kan worden opgepompt. Dat blijkt uit proeven die de provincie Zeeland laat doen.
Geen zoete rivier Op dit moment loopt fase twee van een serie proeven. Hierna wil de provincie samen met het Rijk en het waterschap optrekken om nog meer onderzoek te laten doen, zegt gedeputeerde Ben de Reu. Dat is nodig omdat Zeeland geen eigen zoetwatervoorziening heeft, zoals een rivier waaruit water kan worden opgepompt wanneer er moet worden beregend in een periode van droogte.
Bakken uit de hemel De laatste jaren wisselden lange perioden van droogte af met tijden dat het water met bakken uit de hemel kwam, soms zo erg dat het moest worden weggepompt. Het is juist de truc om dat regenwater op te vangen en te bewaren voor de momenten waarop je het nodig hebt, zegt onderzoeker Koen Zuurbier van bureau KWR. Dat wordt geprobeerd met de Freshmaker, een apparaat dat in Ovezande bij een fruitteler staat.”

(Citaat: Interview K. Zuurbier – Landbouwers kunnen goud uit de grond halen – www.omroepzeeland.nl (2017) 5 januari – Website 6 januari 2017))

Bekijk het artikel
Heeft u een vraag over deze publicatie?