Vakblad artikel

Legionella pneumophila vindt niche in gebouwgebonden koelwatersystemen

Artikelen

“In de zomer van 2009 werd in ruim 30 procent van een representatieve selectie van 50 gebouwgebonden koelwatersystemen DNA aangetroff en van Legionella pneumophila. In de meeste van deze systemen, in zes grote steden, werd desinfectie toegepast met oxidatieve en/of niet-oxidatieve biociden.
Daarom rees de vraag waarom desinfectie niet op alle momenten en/of overal in de koelwatersystemen eff ectief is. Bij nadere inspectie van een selectie van
tien van deze koelwatersystemen in de zomer van 2011 zijn onvoldoende onderscheidende criteria gevonden tussen de systemen om deze vraag te kunnen beantwoorden. Wel is de aanwezigheid van L. pneumophila bevestigd, ondanks de relatief koele zomer. Gebouwgebonden koelwatersystemen vormen
dus een potentiĆ«le besmettingsbron en beter beheer is noodzakelijk. Dat laatste kan voor een deel worden bereikt met eenvoudige aanvullende maatregelen.”

(Citaat: Oesterholt, F.I.H.M., Kooij, D. van der, Wielen, P.W.J.J. van der – Legionella pneumophila vindt niche in gebouwgebonden koelwatersystemen – H2O 45(2012)24, p.33-35)

Download pdf
Heeft u een vraag over deze publicatie?